TANDEN BLEKEN

WAAROM TANDEN BLEKEN?

We worden ons steeds bewuster van ons uiterlijk. Er zijn ook steeds meer mogelijkheden om er iets aan te doen. Dat geldt ook voor de kleur van onze tanden. We kunnen tanden bleken, waardoor ze dus lichter worden.

Toch is tanden bleken niet altijd de meest voor de hand liggende manier om het gebit op te frissen. Tanden kunnen verkleuren door factoren van buitenaf. Kleurstoffen in bijvoorbeeld koffie, thee en rode wijn geven een aanslag. Met een behandeling en een goed advies van onze mondhygiëniste is al een eerste belangrijk resultaat te behalen.

Verkleuringen kunnen ook ontstaan door ontwikkelingsstoornissen of medicijngebruik. Naarmate we ouder worden – de glazuurlaag wordt dunner en er ontstaan barstjes – neemt de verkleuring toe doordat het donkerder gekleurde tandbeen gaat doorschemeren. Hiervoor is bleken zeer geschikt.

Enkele tanden of kiezen kunnen verkleuren als de zenuw is afgestorven, zie ook ‘wortelkanaalbehandeling‘. In dit geval ligt het intern bleken van een enkele tand meer voor de hand.

THUISBLEEKMETHODE

Er zijn doe-het-zelf bleekmethodes. Deze methodes raden we af omdat dit schade kan opleveren aan uw tanden en tandvlees. Vraag daarom altijd hulp en advies aan een tandarts, wij zijn ervoor opgeleid.

Om een egaal gekleurd gebit lichter te maken, gebruiken we een waterstofperoxide houdende gel. Die gel mag niet het tandvlees raken. Om daarvoor te zorgen maken we een afdruk van uw boven- en onderkaak. Van die afdruk maakt een tandtechnisch laboratorium een bleeklepel voor u op maat. Voor gebruik checken wij of de bleeklepel goed aansluit. U krijgt de lepel, de gel en een behandelschema mee naar huis. Een bleekbehandeling duurt ongeveer een half uur tot drie kwartier per dag. Meestal is na vijf dagen het beoogde effect behaald. Voordeel van deze methode is dat u na verloop van jaren de behandeling met de juiste bleekgel gewoon kunt herhalen.

TANDEN BLEKEN AAN DE BEHANDELSTOEL

Een tweede mogelijkheid is het tanden bleken aan de stoel. Daarbij intensiveren we het bleekeffect met behulp van een speciale lamp. Deze behandeling vindt plaats in de tandartspraktijk en duurt ongeveer drie uur.

INTERN BLEKEN VAN EEN ENKELE TAND

Soms bleken we een tand van binnenuit. Een tand die verkleurd is door het vulmateriaal van een wortelkanaalbehandeling of een dode tandzenuw kunnen we van binnenuit bleken door de tand tijdelijk te vullen met een bleekmiddel. Soms moeten we dat enkele keren herhalen. Als het gewenste effect is bereikt, sluiten we de tand met een vulling in de juiste kleur.

GEVOLGEN EN BEPERKINGEN

We kunnen elk gebit lichter maken, maar de mogelijkheden zijn niet onbeperkt. Niet elk gebit is zodanig te bleken dat er een spierwitte rij tanden te voorschijn komt.
Een nadeel van tanden bleken kan zijn dat in enkele gevallen het gebit tot 48 uur na de behandeling gevoeliger is. Het is een tijdelijk effect, maar wel een effect om rekening mee te houden.

Een bleekbehandeling heeft ook een beperkte levensduur. Na een paar jaar hebben uw tanden hun natuurlijke kleur terug. Bedenk ook dat vullingen, kronen en bruggen niet mee bleken. Om in dat geval een gebit egaal lichter te kleuren is een behandeling nodig die uit meerdere componenten bestaat.

DIRECT EEN AFSPRAAK MAKEN?

Bel Tandarts Arts op 023 – 551 52 25 of mail naar receptie@tandarts-arts.nl, wij helpen u graag!