PREVENTIE

DAGELIJKSE MONDVERZORGING

Uw dagelijkse mondverzorging begint met regelmatig poetsen van de tanden. Het is het beste om dat minimaal twee maal per dag te doen met een fluoridehoudende tandpasta en bij voorkeur met een elektrische tandenborstel. Elektrische tandenborstels zijn bij goed gebruik effectiever in het verwijderen van tandplak – het wit-gele laagje op de overgang van uw tanden en het tandvlees. Poets minimaal twee minuten per poetsbeurt.

De ruimtes tussen tanden en kiezen kunt u reinigen met flossdraad, tandenstokers of ragers. Onze mondhygiënistes adviseren u graag over de beste middelen en methodes. Desgewenst kunt u een tongschraper gebruiken om de tong te reinigen en de mondverzorging verder ondersteunen met een mondspoelmiddel.

Niet verwijderde tandplak kan leiden tot tandsteen en uiteindelijk tot tandvleesontsteking ofwel parodontitis . Als uw tandvlees makkelijk begint te bloeden bij de dagelijkse verzorging kan dat wijzen op tandvleesontsteking.

VOEDING

Veel van onze voedingsmiddelen bevatten suikers en zuren, ook gezond voedsel zoals fruit. Die suikers en zuren vormen een aanval op het tandglazuur. Bij een goede mondverzorging hoort dus ook een verantwoord voedingspatroon. Algemeen wordt aangenomen dat het aantal eet- en drinkmomenten het beste beperkt kan worden tot zeven keer per dag. Dat zijn drie hoofdmaaltijden en vier tussendoortjes. Zo krijgt het gebit voldoende kans zich te herstellen en is de kans op tanderosie en gaatjes kleiner.

Beperk bij voorkeur ook het gebruik van frisdranken – ook de light-varianten daarvan hebben een negatief effect op de zuurgraad in de mond. Suikervrije kauwgum daarentegen heeft een positief effect. Het kauwen stimuleert de aanmaak van speeksel dat een neutraliserende werking heeft.

Het zal u niet verbazen dat ook roken een negatief effect heeft op de mondgezondheid. Rokers hebben meer last van tandplak en tandsteen en dus van tandvleesontstekingen. De nicotine in de rook zorgt ervoor dat het tandvlees minder snel bloedt. Rokers hebben daardoor nog later in de gaten dat er sprake is van parodontitis.

PERIODIEKE CONTROLE

Wij raden iedereen aan om regelmatig de tandarts te bezoeken voor een preventieve gebitscontrole, minimaal één en bij voorkeur twee maal per jaar. Oók als u een kunstgebit heeft. Wacht dus niet tot u klachten krijgt zoals kiespijn, bloedend tandvlees of warmte en koude gevoeligheid. Goede mondverzorging helpt mee, maar is helaas geen garantie op het uitblijven van gaatjes of tandvleesproblemen. Tijdens de periodieke controle beoordelen we de staat van uw tandvlees en gebit. Op die manier pakken we eventuele problemen in een vroeg stadium aan.

Na afloop van de periodieke controle maken we graag met u een afspraak voor de volgende gebitscontrole. Indien nodig of gewenst, adviseren we u een afspraak te maken met de mondhygiëniste. Samen met u houden we op deze manier uw gebit en tandvlees in topconditie.

DIRECT EEN AFSPRAAK MAKEN?

Bel Tandarts Arts op 023 – 551 52 25 of mail naar receptie@tandarts-arts.nl, wij helpen u graag!