KUNSTGEBIT

KUNSTGEBIT OF GEDEELTELIJKE PROTHESE?

Als u meerdere tanden of kiezen mist of als uw gebit door slijtage, ouderdom of ziekte erg slecht begint te worden, staan we samen met u voor een belangrijke beslissing: wordt het een gedeeltelijke prothese of een volledig kunstgebit?

Ontbrekende tanden zorgen ervoor dat u moeilijker kunt spreken, lachen en kauwen en andere tanden en kiezen kunnen scheef- of uitgroeien. Het is daarom raadzaam om ontbrekende tanden te vervangen.

Enkele tanden kunnen we vervangen door een brug, met implantaten of met een gedeeltelijke prothese, het zogeheten frame. We lichten u graag uitgebreid voor zodat u een passende keuze kunt maken.

Mist u vele tanden en kiezen, dan is een volledige gebitsprothese, ofwel kunstgebit, een oplossing. Gaat een volledige gebitsprothese na jaren heel erg los zitten, dan is het zogeheten klikgebit op basis van implantaten een alternatief. We nemen de verschillende mogelijkheden zeker met u door en stellen met u een behandelplan op.

PASSEN EN METEN

De eerste stap – nog voor we de tanden en kiezen trekken – is het maken van een afdruk van uw gebit en kaken. Daarmee kan een tandtechnicus een afdruklepel maken die precies past in uw mond zodat we een veel nauwkeuriger tweede afdruk kunnen maken.

Normaal gesproken trekken we niet alle tanden en kiezen tegelijkertijd. In de tijd tussen verschillende behandelingen kan de mond genezen. We beginnen met de kiezen en sluiten af met de tanden. In de behandeling waarin we de tanden trekken, plaatsen we meteen het kunstgebit.

U zult niet tandeloos rondlopen. Het tandvlees zal na deze behandeling nog moeten herstellen en de kaken zullen na verloop van tijd slinken. In de periode die erop volgt, zullen we waar nodig kleine aanpassingen doen aan het kunstgebit.

Uiteraard hebben we tijdens het vervaardigingsproces uitgebreid gesproken over de te gebruiken materialen en de kleur en vorm van uw tanden.

WENNEN EN VERZORGING

Ongeveer drie miljoen Nederlanders dragen een uitneembaar onder- en bovengebit. U bent dus in goed gezelschap. Al die mensen hebben aan dat gebit moeten wennen. Zo krijgt u een wat voller gezicht en het zal zeker in het begin iets lastiger zijn met praten en eten.

Ook kan het gebit gevoelige drukplekjes veroorzaken. Probeer toch het gebit zoveel mogelijk in te houden. Neemt de gevoeligheid toe, maak dan een afspraak zodat we kleine aanpassingen kunnen doen aan uw gebit. Probeer onder geen beding zelf aanpassingen te doen aan uw kunstgebit.

Overigens zullen we u zeker in de beginfase intensief bijstaan met advies.

We raden u aan om met een nieuw kunstgebit te beginnen met zacht voedsel. Na enkele dagen kunt u langzaam maar zeker wat steviger voedsel nemen.

Voor een goede verzorging en levensduur van het kunstgebit kunt u het gebit het beste na elke maaltijd reinigen met een speciaal daarvoor bedoelde prothesevloeistof en protheseborstel. Bewaar uw gebit ’s nachts in schoon water. Masseer ook regelmatig uw tandvlees, gehemelte en de overgang van kaak naar wang met een gewone tandenborstel en normale tandpasta.

Om er zeker van de zijn dat uw mond in goede conditie blijft verkeren, raden wij u aan regelmatig uw tandarts in Haarlem te blijven bezoeken voor een periodieke controle. Zo houden we een vinger aan de pols en kunnen u desgewenst van extra advies voorzien.

DIRECT EEN AFSPRAAK MAKEN?

Bel Tandarts Arts op 023 – 551 52 25 of mail naar receptie@tandarts-arts.nl, wij helpen u graag!