ANGST

OMGAAN MET ANGST

De meeste mensen met angst voor de tandarts vinden een manier om daar mee om te gaan. Daar helpen we graag bij. Als u bang bent voor de tandarts maak dan bijvoorbeeld eerst een afspraak met ons om alleen maar te kijken of om alleen een röntgenfoto te maken. We leggen u graag uit hoe een behandeling eruit ziet. We laten u alle instrumenten zien en leggen uit waarvoor ze gebruikt worden. En tijdens de behandeling vertellen we precies wat we doen en hoe lang het nog duurt.
U zult merken dat we begrip hebben voor uw angst en proberen om mogelijkheden te vinden die het voor u draaglijker maken. Er zijn mensen die baat hebben bij ontspannings- of ademhalingsoefeningen. Afleiding kan ook goed helpen. Neem bijvoorbeeld uw favoriete muziek mee op uw telefoon of iPod. En als een knuffelbeest helpt, schaamt u zich dan niet om daar gebruik van te maken.
We kunnen ook een teken afspreken waarmee u de behandeling kunt onderbreken. Zo houdt u het gevoel van controle over wat er met u gebeurt. Bedenk of het voor u geruststellend werkt als u met een spiegel mee kunt kijken naar wat wij doen.
Bij behandelingen die pijn kunnen doen, stellen we voor om het te behandelen gebied te verdoven. Zo zijn bijna alle behandelingen vrijwel pijnloos uit te voeren.

HOE ANGST ONTSTAAT

Tot veertig procent van de volwassenen is bang voor de tandarts. Niet omdat tandartsen onaardige mensen zouden zijn, maar bijvoorbeeld vanwege de angst voor het geluid van boren of pijn. Bij veel van die mensen is de angst terug te voeren op nare ervaringen uit hun jeugd, zoals bijvoorbeeld de schooltandarts. Soms is de angst overgedragen van ouders op kinderen of is de angst ontstaan door sterk overdreven griezelverhalen. Ook schaamte en onwetendheid kunnen een rol spelen bij angst voor de tandarts. Maar wat de oorzaak ook is, het is van groot belang om er iets aan te doen. Niet naar de tandarts gaan, brengt op den duur tandheelkundige problemen met zich mee en maakt de drempel om wel te gaan steeds hoger.

MATE VAN ANGST

Angst voor de tandarts bestaat in diverse gradaties. Van een licht gevoel van onbehagen tot een ondefinieerbare extreme angst die mensen weerhoudt van elk bezoek aan een tandarts. En natuurlijk alles daar tussenin.

Vier tot zes procent van de bevolking heeft last van extreme angst voor de tandarts. Het is een sterke, onlogische angst vergelijkbaar met een angst voor sommige dieren, onweer, afgesloten ruimtes of hoogtes. In dat geval helpen we u graag naar de juiste plaats om professionele psychologische hulp te krijgen bij uw angst. Ook kunt u zich door laten verwijzen naar een Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde. Daar werken tandartsen en psychologen samen om een tandheelkundige behandeling op een voor u aanvaardbaar wijze te realiseren. Kijk voor meer informatie op de website van het Centraal Orgaan Bijzondere Tandheelkunde.

DIRECT EEN AFSPRAAK MAKEN?

Bel Tandarts Arts op 023 – 551 52 25 of mail naar receptie@tandarts-arts.nl, wij helpen u graag!