KRONEN EN BRUGGEN

KRONEN

Als tandartsen zijn we allereerst gericht op het voorkomen van ingrijpende behandelingen. Dat neemt echter niet weg dat we dagelijks uiteenlopende vormen van tandbederf zien in onze praktijk. Zodra het tandbederf zo ver gevorderd is, dat een gewone vulling niet meer volstaat, of als een tand of kies al heel vaak opnieuw gevuld is, kan een kroon ter bescherming uitkomst bieden. Maar ook verkleurde tanden, vooral als ze voor in de mond staan, kunnen een reden zijn om tot het plaatsen van een gedeeltelijke kroon ofwel facing over te gaan. Tot slot zijn er nog de ongevallen waardoor tanden of kiezen afbreken en een kroon de meest passende oplossing is.

Een kroon is een kapje met de uiterlijke vorm van een tand of kies die we plaatsen over het gezonde restant van de tand of kies. Kronen en ook bruggen kunnen worden gemaakt van porselein, metaal of een combinatie van die twee materialen. Kronen en bruggen maken we overigens niet zelf. Daarvoor werken we nauw samen met tandtechnische laboratoria.

BRUGGEN

Een brug maken we ter vervanging van één of meer ontbrekende tanden of kiezen. Een brug zit vast aan twee of meer pijlers. Dat zijn omslepen tanden of kiezen aan weerszijden van een of meer ontbrekende tanden en kiezen. Een brug bestaat uit twee of meer kronen die op de pijlers passen en een brugtussendeel, ook wel ‘dummy’ genaamd. De dummy bestaat uit één of meer kunsttanden of kiezen die op de plaats van de open ruimte komen.

Als aan beide zijden van de open ruimte gezonde tanden of kiezen staan, dan kan een zogeheten ‘etsbrug’ een oplossing zijn. Deze etsbrug bevestigen we met behulp van een soort lijm aan de gezonde tanden. Door het lijmen is sprake van een minder stevige constructie dan bij de gewone brug. De etsbrug passen we dan ook vooral toe bij voortanden.

Indien we samen met u hebben besloten tot een kroon of brug, dan stellen we voor u een uitgebreid behandelplan op.

BEHANDELING

Tijdens de eerste behandeling voor een kroon of brug geven we de tanden of kiezen opnieuw vorm. We moeten voldoende ruimte creëren om de kroon of brug over de bestaande tanden en kiezen te plaatsen. Deze behandeling voeren we uit onder plaatselijke verdoving.

Daarna maken we een afdruk van de onder- en bovenkaak, waarbij ook de preparatie in de afdruk staat. Dit, samen met een beetregistratie, geeft de tandtechnicus informatie om de kroon of brug vorm te geven.

Tot slot zullen we de kleur bepalen van de kroon of brug. Daarbij streven we naar een zo natuurlijk mogelijke uitstraling.

Het maken van een kroon of brug kan enkele weken in beslag nemen. We zorgen er natuurlijk voor dat u met een noodvoorziening deze periode kunt overbruggen. De laatste behandeling is er om de kroon of brug te plaatsen.

De verzorging van een kroon of brug is erg belangrijk en dan vooral de overgang naar het tandvlees rondom de kroon of brug. Daar kan gemakkelijk tandplak blijven zitten. Zorgvuldig poetsen is dus extra nodig. Wij geven u daarover graag advies.

DIRECT EEN AFSPRAAK MAKEN?

Bel Tandarts Arts op 023 – 551 52 25 of mail naar receptie@tandarts-arts.nl, wij helpen u graag!