MONDZORG BIJ KINDEREN

DAGELIJKSE KINDERMONDVERZORGING

Kinderen staan van nature open voor nieuwe ervaringen. Nieuwsgierigheid maakt dat ze de wereld ontdekken. Tanden poetsen en tandartsbezoek zijn leuke nieuwe ervaringen!

Het is verstandig om al te beginnen met tanden poetsen zodra het eerste tandje doorkomt. Gebruik een peuter-fluoride tandpasta. Doorslikken van de tandpasta kan zonder problemen. Vanaf een jaar of twee raden we aan om het gebit van uw kind twee maal per dag te poetsen. Weldra zullen ze het zelf willen doen, ook dat hoort bij opgroeien. Maar omdat ze het nog niet zo nauwkeurig kunnen, is het beter om tot het tiende jaar de tanden van uw kinderen te blijven napoetsen.

Vanaf vijf jaar kunt u overstappen op een fluoridetandpasta voor volwassenen. Overweeg om ook voor uw kinderen al vroeg te beginnen met elektrisch poetsen. Het is leuk en effectiever dan met een handtandenborstel.

Graag adviseren we om kinderen niet teveel zoete, suikerhoudende drankjes te laten drinken. En tussendoortjes als snoeptomaten, minikomkommers of snackwortels zijn veel beter voor het gebit dan snoep en koek. Na de laatste poetsbeurt voor het slapen gaan, is het raadzaam om uw kinderen uitsluitend water te laten drinken.

EERSTE TANDARTSBEZOEK

Een bezoek aan de tandarts is voor kinderen niet anders dan meegaan naar de supermarkt of autogarage, ze willen alles meemaken. Dus waarom een peuter niet meenemen tijdens een periodieke controle? Dat kan prima als kinderen twee of drie jaar oud zijn. Kinderen maken kennis met de medewerkers van onze praktijk. Ze zien de behandelruimtes en kunnen de instrumenten van dichtbij bekijken. Misschien mogen ze wel even mee omhoog en omlaag in de behandelstoel. En wie weet vinden ze het zelfs leuk als de tandarts even in hun mond kijkt, net als bij mama of papa. En als ze dat nog niet willen, geen probleem. Dat komt wel bij een volgend bezoek.
Het is belangrijk om vanaf ongeveer vier jaar een controle van de kindermond te doen. Als uw kinderen al jong meekomen naar de tandarts hebben we alle tijd om dat voor elkaar te krijgen.

ZORGVERZEKERING

Veel van de tandartskosten voor uw kinderen tot achttien jaar worden gedekt in uw basiszorgverzekering. Dat geldt onder andere voor de periodieke controles, gebitsreiniging, tandsteen verwijderen, fluoridebehandeling en behandeling van tandvleesontsteking. Toch zijn we eerst en vooral gericht op het voorkomen van tand- en tandvleesproblemen. Daarom vinden we het belangrijk dat ook uw kinderen regelmatig een van onze mondhygiënistes bezoeken.

Een van de meest toegepaste behandelingen bij jongeren die niet gedekt wordt door de basiszorgverzekering is orthodontie ofwel beugel. Dit terwijl veel orthodontische behandelingen juist bij kinderen plaatsvinden. Een aanvullende verzekering die orthodontie dekt is dan wel raadzaam.

DIRECT EEN AFSPRAAK MAKEN?

Bel Tandarts Arts op 023 – 551 52 25 of mail naar receptie@tandarts-arts.nl, wij helpen u graag!